Ponta anunță a DOUA COMISIE DE ANCHETĂ pentru terenul lui Băsescu. „Am vorbit la telefon cu Antonescu, e de acord”

Ponta anunță a DOUA COMISIE DE ANCHETĂ pentru terenul lui Băsescu. Am vorbit la telefon cu Antonescu, e de acord
Publicat: 20/11/2013, 13:43
Actualizat: 19/05/2015, 02:38

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL și PC pentru înființarea unei comisii de anchetă în „cazul Călărași”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activității CEC Bank. Anunțul i-a luat prin surprindere pe liberali, liderul grupului deputaților PNL, George Scutaru declarând că nici măcar Crin Antonescu nu știe despre această decizie.

„Nu am cunoștință de așa ceva, până în acest moment, nici eu, nici domnul Puiu Hașotti, liderul grupului parlamentar de la Senat nu am fost contactați pe acest subiect. Am discutat și cu președintele PNL, Crin Antonescu și nici dânsul nu a avut o convorbire în cursul zilei de astăzi pe această temă. Este un subiect care nu ține doar de grupurile parlamentare, ci și de o decizie la vârful partidului”, a declarat liderul deputaților liberali, George Scutaru.

Ulterior, Victor Ponta a revenit declarând că a vorbit la telefon cu Crin Antonescu și PNL va susține înființarea comisiei de anchetă.

Anunțul lui Ponta

Ponta a anunțat intenția înființării unei noi comisii de anchetă în cazul terenului cumpărat de familia Băsescu în comuna Nana, din județul Călărași, imediat după ședința Parlamentului în care guvernul și-a asumat răspunderea pe legea descentralizării.

„Mi-au spus liderii de grup PSD, și de la PNL, și de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaților și Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituțiile publice legată de afacerea de la Călărași”, a spus Ponta.

El a precizat că acea comisie de la Senat se ocupă strict de activitatea CEC.

„E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget -Finanțe și are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC, bancă integral de stat, a respectat legile”, a adăugat Ponta.

El a evitat să răspundă la întrebări legate de activitatea acestei comisii mixte.

„Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face Guvernul și nu o fac eu. Nu mă întrebați pe mine ce ar trebui să facă comisia”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal și implicarea unor instituții ale statului în achiziționarea de terenuri pentru persoane private, el menționând: „Cazul Călărași”.

Plenul Senatului a aprobat, luni, inițierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanțe. Hotărârea privind încuviințarea desfășurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituție și ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul și obiectivele anchetei sunt „clarificarea aspectelor privind conformitatea activității CEC Bank S.A cu regulile din Statutul și regulamentele proprii, precum și în raport cu reglementările de supraveghere și prudențialitate”. Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a președintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localității Nana din județul Călărași, consilierul prezidențial Adrian Rădulescu menționând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu a precizat că în septembrie a achiziționat un teren agricol de 290,41 hectare în județul Călărași, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro și achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziționat un teren în suprafață de 290,41 ha, în județul Călărași,de la o societate românească având asociat unic un cetățean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro și din surse proprii până la concurența sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenției MEDIAFAX.

Ea menționa că prețul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietății a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal și Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condițiile pieței și în limitele legislației în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituție bancară, cu scopul achiziționării unui teren agricol și va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica șefului statului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier și a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, a luat un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra terenul de 290 hectare din județul Călărași, împrumut garantat cu soldurile prezente și viitoare ale unui cont deschis la CEC și cu terenul agricol achiziționat.

Ioana Băsescu a făcut publice documentele aferente achiziționării celor 290 de hectare de teren în comuna Nana, ea transmițând presei duplicate ale contractului de vânzare-cumpărare, contractului de ipotecă și contractului de credit.

Potrivit documentelor, terenul a fost cumpărat de la firma SC Berfige SRL, reprezentată de Bertola Fioravante, cetățean italian cu domiciliul în Monaco.

Prețul de vânzare este de 5.844.864, 26 lei, echivalentul a 1.306.845 euro. Suma de 1.244.864, 26 lei a fost achitată din surse proprii de către Ioana Băsescu prin transfer bancar. Restul sumei, de 4.600.000 de lei provenind din creditul acordat de CEC Bank, unitatea pilot Victoria. Data înscrisă pe document este 9 septembrie.

Prin contractul de ipotecă, datat 9 septembrie, garantul Ioana Băsescu consimte la constituirea și intabularea unei ipoteci imobiliare de grad I în favoarea băncii, pentru valoarea de 4.600.000 de lei și dobânzi, dobânzi penalizatoare, costuri și speze aferente. Terenul a fost evaluat la 7.215.390 de lei, cu 23% mai mult decât suma pentru care a fost cumpărat. Valoarea totală evaluată a garanțiilor reale imobiliare este de 7.215.390 lei din care banca acceptă în garanție 5.050.773 lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani...
Aici sunt cei mai fericiți oameni din lume. Oricine ar vrea să trăiască în aceasă...
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
FOTO. Mesajul transmis de Serhat Akin după ce fost împuşcat la ieșirea dintr-un studio TV:...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
O creatură nemuritoare poate crea o formă de cancer contagioasă